Organizacja bankietów - wskazówki

Wyjątkowe okazje wymagają uczczenia ich w odpowiedni sposób. Firmy często organizują bankiety, na które zapraszani są zarówno pracownicy, jak i kontrahenci. Udany bankiet buduje pozytywny wizerunek firmy. Jak zatem przygotować to niecodzienne wydarzenie?

Właściwa lokalizacja
Bankiet bankietowi nierówny. Z pewnością dużo łatwiej znaleźć miejsce na bankiet dla 50 osób, niż na imprezę firmową do ponad 100 gości. Dlatego właśnie bankiety zakrojone na szerszą skalę powinny być planowane z dużym wyprzedzeniem. Rezerwacja sali dla wspomnianych 100 osób na miesiąc przed wydarzeniem może się po prostu nie udać. Od miejsca bankietu zależy nie tylko łatwy dojazd i komfort gości. W zależności od tego, jakie miejsce wybierzemy, otrzymamy określoną stylistykę wnętrza, mniej lub bardziej sprawną obsługę, ciekawe menu oraz dodatkowe atrakcje dla gości. Tendencja, która dominuje w urządzaniu bankietów to próba zaskoczenia uczestników przyjęcia wyjątkową aranżacją lub niezwykłą historią danego miejsca. Z tego względu typowa restauracja przestała wystarczać organizatorom tego typu imprez. Szukają oni niebanalnych lokalizacji jak stary browar czy muzeum.

Odpowiednie menu
Powiedzenie „przez żołądek do serca” sprawdza się w rozmaitych okolicznościach. Uczestnicy bankietu, na którym zaproponowano im wyjątkowe i smaczne dania, z pewnością zapamiętają takie wydarzenie na dłużej, a wspomnienia będą pozytywne. Ważne jest to, aby menu było dostosowane do charakteru wydarzenia. Liczy się cała oprawa, a więc eleganckie nakrycia i elementy dekoracyjne na stołach.

W przypadku bardziej formalnych spotkań organizuje się przyjęcia zasiadane. Na bankietach mających na celu głównie promocje firmy sprawdza się forma koktajlowa. Przyjęcie koktajlowe charakteryzuje się tzw. finger food. To różnego rodzaju przekąski, które możemy z łatwością zjeść na stojąco, bez obaw, że poplamimy piękną suknię albo garnitur.

Z trunków na bankietach podawane jest głównie wino. Mocniejsze alkohole raczej nie są preferowane. Ciekawą opcją jest natomiast zaserwowanie lokalnego piwa. W ramach planowania bankietu należy ustalić, czy goście mają nieograniczony dostęp do alkoholu. Powinniśmy przy tym wziąć pod uwagę zarówno budżet, jak i charakter przyjęcia.

Autor